1. Kendimizi ailemizden nasıl koruyoruz?
Sosyal mesafenin asıl amacı, her bireyin enfeksiyon riskini azaltmayı sağlayacak fiziksel bir mesafe koymasıdır. Başkalarıyla teması sınırlamak için evde kalmak kolay olsa da, tek başına yaşamadığınız sürece iletişiminiz sınırlı değildir. Aynı ev içinde yaşadığınız aile üyelerinden tamamen uzak durmanız mümkün olmayabilir ancak kendinizi ve ailenizi korumak için doğru adımlar atmanız gerekir.
Evinizde bağışıklık sistemi zayıf olan biri varsa, diğer aile üyeleri, kendilerini o kişi için bir enfeksiyon kaynağıymış gibi görmeli ve buna göre hareket etmelidir. Risk altında olan kişi ile doğrudan teması mümkün olduğunca sınırlandırmalı ve herhangi bir temastan önce, tıpkı bir sağlık çalışanı gibi ellerini yıkamalıdırlar. Bağışıklık sistemi zayıf olan aile üyeleri de mümkünse diğer aile üyelerinden altı metrelik bir uzaklıkta durmalıdır. Kendileri evde kalmalı ve diğer aile üyelerinin yiyecek alışverişi veya diğer ihtiyaçları karşılamak için dışarı çıkmalarına müsade etmeliler.
Bu belirsiz ve stresli zamanlarda, başkalarıyla duygusal iletişimimizi sürdürmemiz önemlidir. Sevdiklerinizin hayatlarının bir parçası olmak için kısa mesajları, telefon görüşmelerini veya görüntülü sohbeti kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ancak akraba veya arkadaşların, parti veya grup toplantılarına katılmak için doğru bir zaman değil. Aynı zamanda yaşlı aile bireylerini veya yüksek hastalık riski taşıyan yakınları ziyaret etme zamanı da değildir.
2. Evdeki bir kişi koronavirüse maruz kalırsa?
Bir kişinin maruz kalması kesin olarak hastalanacağı anlamına gelmez. İnsanların kendini karantinaya almalarının amacı, virüse maruz kalan kişileri sağlıklı kişilerden uzak tutmaktır. Böylece koronavirüs hastası olduklarında etrafındaki insanları enfekte etmemiş olurlar.
Okullar ve işletmeler kapanmadan önce, kendini karantinaya alan bir kişi evde kaldı fakat ailenin geri kalanı normal hayatlarını sürdürmek durumunda kalmıştı. Okullar ve işletmelerin kapanmasıyla birlikte evde kalan kişi sayısı artmış oldu. Herkes evde kaldığı için, koronavirüs hastasıyla temas halinde olma riski en aza indi.
Enfekte insanlar, semptomlar başlamadan önce virüsü etrafa yayabilir, ancak uzmanlar başkalarını enfekte etme olasılıklarını ve ne zaman bulaşıcı olduklarını henüz bilmiyorlar. Bu yüzden virüslü kişiyle temas halinde olan kişinin evindeki diğer insanlarla teması sınırlaması önemlidir. Ev halkının diğer üyelerinin özel bir şey yapmasına gerek yoktur, ancak kendi kendine karantina altındaki insanlar:
- Diğer aile üyeleriyle sosyal mesafeyi koruyun, en az altı metre uzakta durun. Mümkünse ayrı bir odada kalın.
- Hijyen kurallarına uyun ve ellerini düzenli olarak yıkayın.
- Ev eşyalarını paylaşmaktan veya mutfak eşyaları ortak kullanmaktan kaçının.
- Telefonunuz, oyun araçlarınız, uzaktan kumandalar, ışık düğmeleri, musluklar ve tuvalet tutamakları dahil olmak üzere sık temas edilen yüzeyleri düzenli olarak temizleyin. Ancak, uygun olmayan şekilde kullanılan kimyasallar göz ve boğazda tahrişe veya solunum problemlerine neden olabileceğinden, kapalı alanlarda güçlü kimyasallar kullanırken dikkat edin.
- Kişi virüse maruz kaldıktan sonraki 14 gün içinde hasta olmazsa, risk geçmiştir ve kişinin artık kendi karantinaya almasına gerek yoktur.
3. Ailemizden biri hasta olursa ne yapmalıyız?
Hasta bir aile üyesiyle ilgilenmeniz gerekiyorsa, kendinizi kesinlikle korumalısınız. Her ikinizin de sağlığınızı korumak için uyması gerek kurallar var:
- Mümkünse hasta kişiyi evdeki diğer kişilerden ayrı bir odada izole edin.
- Diğer aile bireyleri için riski en aza indirmek için, hasta kişiye yalnızca tek bir aile üyesi bakım yapmalıdır.
- Aile üyelerinin tümü düzenli olarak ellerini yıkamalıdır. Hasta kişiyle ilgilen aile bireyi, hastayla doğrudan temastan sonra ellerini yıkamalıdır.
- Hasta kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ağzını ve burnunu bir mendille örtmeli, sonra atmalıdır.
- Ev eşyaları veya yemek gereçleri paylaşılmamalı, kişiye özel olmalı.
- Hava uygunsa, havalandırmayı sağlamak için sık sık pencereleri açın.
Kişinin bulaşıcılığı devam ettiği süre boyunca bu kurallara uymalısınız. Hasta kişinin semptomları tamamen ortadan kalktıktan ve aran bir hafta geçtikten sonra bu adımları durdurabilirsiniz.
4. Hasta kişiyi izole edemezsek nasıl korunabiliriz?
El yıkama ve temizlik gibi eylemlerin çoğu, küçük bir evde birkaç kişi yaşıyor olsa bile herkes tarafından yapılmalıdır. Hastayı izole edecek uygun bir odanız yoksa hasta kişi diğer herkesten en az altı metre uzakta durmalıdır. Enfekte kişi koruyucu maske takarak diğer aile üyelerine bulaştırma riskini aza indirebilir. Eğer semptomlarınız varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız ve uzmanların size önerdiği yolu izlemelisiniz.
Kaynak:
https://theconversation.com/how-do-we-protect-ourselves-at-home-during-coronavirus-and-what-if-someone-has-been-exposed-4-questions-answered-133992