Bağışıklı sisteminin güçlü olması birçok hastalığa karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Her besinden gerektiği kadar almak hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir. Özellikle bazı besinler bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça iyidirler. Koronavirüs can kayıplarına neden olmaya devam ederken korunmak için alınacak önlemler arasında iyi bir beslenme de yer alıyor.
MÜRVER
Mürver, yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılan bir bitki türüdür. Sambucus nigra veya siyah mürver olarak adlandırılan bu bitki, şurup ve pastil yapmak için kullanılan en yaygın türlerdir. Mürver özleri antiviral, antikanser ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Mürver ayrıca flavonoid bakımından yüksektir. İnsanlar mürver şurubunu soğuk algınlığı, grip ve bakteriyel sinüs enfeksiyonları için tedavi edici olarak kullanırlar. Bitki, mukus zarlarındaki şişmeyi azaltarak iyileşmeyi hızlandırır. Bazı çalışmalar mürver özütünün grip süresini azalttığını göstermektedir. Grip enfeksiyonları için işe yaradığı bilinen mürver, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek koronavirüse enfeksiyonuna karşı da yardımcı olabilir.
Mürver Etkileşimleri
Mürver faydaları oldukça fazladır ancak bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Mürver kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Mürver, aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir;
- Diürektikler: Mürver bir diüretiktir, bu nedenle reçeteli bir diüretik ile almak etkileri artıracaktır.
- Müshiller: Mürverin müshil etkileri vardır, bu nedenle diğer müshil ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır.
- Steroidler: Mürver bağışıklık sistemini uyarır, bu nedenle bağışıklık sistemini baskılamak için tasarlanmış steroidler ve diğer ilaçlarla birlikte alınmamalıdır. Organ nakli yaptıktan sonra immünsüpresif ilaç kullanan kişiler mürver kullanmamalıdır.
- Kemoterapi: Mürver kemoterapiye müdahale edebilir ve tedavi süresinde kullanılmamalıdır.
- Diyabet ilaçları: Mürver kan şekerini düşürür, bu nedenle şeker hastalığını tedavi eden ilaçlarla birlikte alınmamalıdır.
- Teofilin: Mürver, astım ve solunum hastalıklarını tedavi etmek için reçete edilen ilaçların etkilerini azaltabilir. Kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
MANTAR
Bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendireceğinizi merak ediyorsanız; daha fazla mantar tüketebilirsiniz. Mantarlar selenyum, riboflavin ve niasin gibi B vitaminleri bakımından zengindir. Bu mineraller ve vitaminler bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışması için gereklidir. Mantarlar, birçok yemeğin lezzetini artırabilecek bir tada sahiptir. Mantarı birçok farklı tarifle sofralarınıza misafir edebilirsiniz.
- Sote, ızgara ve kavurma yöntemleri mantarın zengin, tuzlu lezzetini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.
- Mantar, çırpılmış yumurta ve omletlerle harika bir lezzet oluşturur.
- Dilimlenmiş mantarları çorbalara, salatalara veya lazanyaya ekleyebilirsiniz.
- Sebzeli burgerlerde dilimlenmiş mantar kullanabilirsiniz.
- Doldurulmuş mantarlar lezzetli tabaklara eşlik edebilir.
ACAİ ÜZÜMÜ
Acai üzümü, Brezilya, Trinidad ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerindeki acai palmiye ağacından elde edilen siyah-mor bir meyvedir. Antosiyanin bakımından zengindir ve antosiyanin, flavonoid molekülleri çok güçlü olan antioksidanlardır. Serbest radikalleri ortadan kaldırarak vücuttaki oksidatif stresle savaşırlar. Antioksidanlar, bağışıklığı arttırmak ve vücuttaki iltihabı azaltmakla bilinir. Acai üzümü, bağışıklık sisteminin güçlü bir uyarıcısıdır, araştırmacılar bunu her türlü hastalık için potansiyel bir tedavi olarak inceliyorlar. Çalışma alanları arasında;
- Prostat spesifik antijeni (PSA) arttırmak,
- Kardiyovasküler hastalık ve metabolik sendrom,
- Rektum kanseri,
- Kabızlık,
- Çalışmalar için diğer potansiyel koşulları içerebilir (örneğin çeşitli enfeksiyonlar, grip ve COVID-19).
MENÜDE İSTİRİDYE
İstiridye oldukça besleyici bir deniz ürünüdür. Bir porsiyon istiridye günlük gerekli olan selenyum değerinin % 190, demir değerinin % 45 ve günlük C vitamininin % 20’sini karşılar. Bir adet (yaklaşık 85 gr) istiridye, yüksek oranda protein içerir. Deniz ürünleri ayrıca çinko ve A vitamini açısından da zengindir. İstiridye içindeki bu vitamin ve mineraller, güçlü bağışıklık fonksiyonu için kritik öneme sahiptir. Çoğu insan yarım kabukta servis edilen çiğ istiridye ile tanışmıştır, ancak istiridye yemenin başka birçok yolu vardır.
- İstiridye dolması,
- İstiridye güveç,
- Midye dolma,
- Taraklı istiridye ve ızgara istiridyeler.
KARPUZ HAKKINDA
Karpuz bağışıklığı artıran bir meyvedir. İki bardak karpuz suyunda 270 mg potasyum, günlük A vitamini değerinin % 30’u ve C vitamini değerinin % 25’i vardır. Karpuz ayrıca B6 vitamini ve glutatyon içerir. Güçlü bağışıklık sistemi için bu vitaminlere, besin maddelerine ve glutatyon gibi bileşiklere ihtiyaç vardır. Karpuz dilimleri, bu meyvenin tadını çıkarmanın en yaygın yoludur. İşte karpuz yemenin birkaç yaratıcı yolu;
- Karpuzlu bir meyve salatası yapın ve üzerine limon, bal ve nane sosu ekleyin.
- Uzun bir bardakta karpuz ve çilekli bir limonata içebilirsiniz.
- Beyaz peynir ve rokalı karpuz salatası yapabilirsiniz.
- Dondurulmuş karpuz suyunun tadını çıkarın.
- Karpuz, zencefil, limon suyu ile serinleyin.
BUĞDAY TOHUMUNU DENEYİN
Buğday tohumu, buğday çekirdeğinin en iç kısmıdır. Tahılın besin açısından en zengin kısmıdır. Buğday tohumu B vitaminleri, çinko ve E vitamini bakımından zengindir. Buğday tohumunu yoğurt veya tahılın üzerine serpiştirerek tüketebilirsiniz. Ekstra vitamin ve mineral almak için tariflerinizde beyaz un yerine buğday unu kullanabilirsiniz. Çoğu insan buğday tohumunun meyve, yoğurt veya tahıl üzerine serpildiğinde lezzet kattığını biliyor ancak bununla başka ne yapabilirsiniz? Buğday tohumu çeşitli tariflerde kullanılabilen çok yönlü bir besindir.
- Fırında tavuk ve balık yaptığınızda üzerlerini buğday tohumu, otlar ve baharatlarla süsleyin.
- Köfte yaparken ekmek içi kullanmak yerine buğday tohumu kullanın.
- Buğday tohumunu pişmiş elmalı kek ve benzeri tatlıların üzerine serpin.
AZ YAĞLI YOĞURT
Beslenme uzmanları yetişkinlerin günde 3 porsiyon süt ürünü tüketmesini önerir. Az yağlı yoğurt, 8 gramlık porsiyon başına 11 gram protein, 250 kalori ve neredeyse 400 mg kalsiyum içerir. Az yağlı yoğurt günlük B12 vitamini, D vitamini ve B2 vitamini (riboflavin) gereksiniminizi karşılamaya yardımcı olabilir. Sağlam bağışıklık fonksiyonu için yeterli seviyelerde D vitamini ve diğer besinler gereklidir. Yoğurt, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei ve Bifidus gibi probiyotikler açısından zengindir. Bunlar bağışıklık fonksiyonunu arttırır ve hatta soğuk algınlığının hem süresini hem de şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Uygun sindirim, detoksifikasyon ve bağışıklık fonksiyonu için faydalı bağırsak florasına ihtiyaç vardır. Probiyotikler bebeklerde egzama semptomlarını azaltmaya bile yardımcı olur.
Yoğurt Yemek İçin 5 Farklı Yol
- Yoğurt, meyve suyu ve biraz balı karıştırın. Kalıplara dökün ve buzlukta dondurun.
- Yoğurt, dereotu ve salatalık ile güzel bir salata yapın.
- Yoğurtla karıştırarak lahana salatası yapın.
- Çekilmiş ekmek, yoğurt ve sarımsağı karıştırıp balığın yanına sos yapın.
- Kremalı çorba tariflerinde yoğurt kullanın.
SÜPER ISPANAK
Ispanak, yüksek oranda folat, A vitamini, C vitamini, lif, magnezyum ve demir içeriği sayesinde süper gıda olarak en iyi puanı alır. Ispanaktaki besinler bağışıklık fonksiyonunu arttırır, hücre bölünmesi ve DNA onarımı için gerekli besinleri sağlar. Ispanağın besin değerini korumak için çiğ veya hafif pişmiş olarak yiyerek maksimum faydaları elde edin. Ispanakları farklı olarak nasıl hazırlayabilirsiniz? Şaşırtıcı bir şekilde, bu besleyici, yapraklı yeşil sebzenin tadını çıkarmak için birçok yol var.
- Ispanaklı enginarlı dip sos,
- Kremalı ıspanak,
- Ispanaklı lazanya,
- Sarımsak sote ıspanak,
- Ispanak ve peynirli makarna.
ÇAY ZAMANI
Birleşik Devletler’deki nüfusun yaklaşık yarısı düzenli olarak çay içer. Çaydaki polifenol ve flavonoid adı verilen antioksidanlar, bağışıklık fonksiyonunu arttırmakla oldukça iyilerdir. Bu bileşikler ayrıca kalp hastalığı riskini azaltabilir. Yeşil çay içmek kan lipitlerini olumlu yönde etkiler, iyi yani HDL kolesterolü arttırır ve LDL kötü kolesterolü, trigliseritleri ve toplam kolesterolü azaltır.
TATLI PATATES
Bir orta tatlı patates, günlük A vitamini değerinin % 120’sini ve günlük C vitamini değerinin % 30’unu sağlayabiliyor. Bu vitaminler bağışıklık fonksiyonu için çok önemlidir ve cildiniz için harikadır. Tatlı patates kolesterol içermeyen ve yağsız bir besindir, bu nedenle suçluluk duymadan tüm yararlı, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri alırsınız. Tatlı patatesler de lifin sağlıklı bir kısmını oluşturur. Tatlı patateslerin zengin rengi, yüksek A vitamini içeriğini yansıtır. Bu parlak, turuncu sebzeler çeşitli şekillerde tüketilebilir.
- Lezzetli tatlı patates kızartması
- Tatlı patates güveç
- Pişmiş tatlı patates
- Tatlı patates turtası
- Tatlı patatesten cips
BROKOLİYE ŞANS VERİN
Brokoli, bağışıklık sisteminizi desteklemek için besin dolu bir sebzedir. Bir fincan brokoli, en az portakal kadar C vitamini sağlar. Sebzeler ayrıca beta-karoten, potasyum, magnezyum, çinko ve demir bakımından yüksektir. Brokoli bir dizi B vitamini sağlar (B1, B2, B3 ve B6). Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Brokoli tarafından sunulan bir başka sağlıklı bileşik, vücuttaki ana antioksidan olan glutatyon.
Brokoli’nin Keyfini Çıkarmanın 5 Yolu
Brokoli hayranı değil misiniz? Bazı insanlar onu sever, bazıları nefret eder, ancak brokoli çok besleyici bir sebzedir, daha fazlasını yemenin bir yolunu bulmak önemlidir. Brokoli çok lezzetli şekillerde hazırlanabilir.
- Brokoli çorbası
- Brokoli güveci
- Brokoli salatası
- Limonlu kızarmış brokoli
- Kavrulmuş brokoli
SARIMSAĞIN GÜCÜ
İnsanlar bağışıklık arttırıcı özellikleri nedeniyle sarımsağı yıllardır övüyor. Sarımsak antibakteriyel, antiviral ve anti-mantar özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda Alzheimer hastalığı, kalp hastalığı, kanserler ve diğer hastalıkların oluşmasında rol oynayan serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidanlar açısından zengindir. Antiviral özellikleri ile, soğuk algınlığı, grip veya COVID-19 enfeksiyonlarının şiddetini azaltmada yardımcı olabilir. Bir çalışmada, soğuk mevsimde sarımsak takviyeleri alan insanlar, plasebo hapları alanlardan daha az soğuk algınlığına yakaladılar.
NAR SUYUNUN ETKİSİ
Nar suyundaki yararlı bileşiklerin, E. coli , Salmonella, Yersinia, Shigella, Listeria, Clostridium, Staphylococcus aureus ve diğer organizmalar dahil olmak üzere zararlı bakteri türlerinin büyümesini engellediği laboratuvar çalışmalarında tespit edilmiştir. Nar bileşiklerinin ağızda periodontal hastalığa, plak birikmesine ve diş eti iltihabına katkıda bulunan bakterilerin büyümesini engellediğine dair kanıtlar da vardır. Nar ekstreleri grip, uçuk ve diğer virüslere karşı antiviral özelliklere sahiptir. Ayrıca nar özlerinin Bifidobacterium ve Lactobacillus dahil olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı bağırsak florasının büyümesini teşvik ettiğine dair kanıtlar vardır .
Narın Keyfini Çıkarmanın 5 Yolu
- Meyve salatasına renkli nar taneleri ekleyin.
- Sıcak yaz günlerinde narlı limonata ile serinleyin.
- Nar tanelerini pirinç pilavına karıştırın.
- Etlerin nar ile daha da lezzetlenmesini sağlayın.
ZENCEFİL İLE ARKADAŞ OLUN
Zencefil kökü içindeki antioksidan bileşikler güçlü anti-enflamatuar ve bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. Vücuttaki normal metabolik süreçler, enfeksiyonlar ve toksinler oksidatif strese neden olan serbest radikallerin üretimine katkıda bulunur. Zencefil artrit, kanser, nörodejeneratif bozukluklara karşı korunmaya yardımcı olur. Biraz taze zencefil rendeleyin ve çay yapmak için sıcak suya ilave edin. Zencefil, kanıtlanmış antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.
Zencefil Yemek için 5 Yol
- Sıcak çikolataya zencefil ekleyin.
- Rendelenmiş zencefil, havuçlu veya baharatlı keklere hoş bir katkı sağlar.
- Somon filetoların tadını çıkarmak için zencefil rendeleyin.
- Etler için hazırladığınız marina sosuna zencefil ekleyin.
- Ballı ve zencefilli tavuk kanadının tadını çıkarın.
Kaynak: MedicineNet