REKLAM

Yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) küresel bir salgın haline gelmesinden bu yana, sosyal medyada bazı gıdaların ve takviyelerin COVID-19‘u önleyebileceği veya iyileştirebileceği konusunda iddialar yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) “mucize” yiyeceklerin koronavirüsten koruyabileceği iddialarını ortadan kaldırmaya çalışsa da yanlış bilgiler ortalıkta dolaşmaya devam ediyor.

Hepimiz kendimizi COVID-19‘a karşı korumak istiyoruz ancak şu anda belirli yiyecekleri yemenin veya belirli diyetleri yapmanın koronavirüse karşı koruyacağına dair bir kanıt yoktur. İşte en yaygın iddialardan bazıları:

Efsane 1: Sarımsak

Sarımsağın antibakteriyel etkileri olduğunu gösteren bazı kanıtlar vardır, mevcut çalışmalarda allisin, alil alkol ve dialil disülfür gibi sarımsak bileşenlerinin salmonella ve staphylococcus aureus gibi bazı bakteri türlerine karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Ancak sarımsağın antiviral özelliğinin olup olmadığı konusunda çalışmalar oldukça sınırlıdır. Sarımsak sağlıklı bir gıda olarak kabul edilse de, COVID-19’u önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Efsane 2: Limon

Limon dilimlerini ılık su ile karıştırıp içmenin koronavirüsü engelleyebileceği iddia ediliyor. Limonun hastalığı iyileştirebileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Limon, bağışıklık hücrelerinin düzgün çalışmasına yardımcı olmak için önemli bir C vitamini kaynağıdır. Bununla birlikte, diğer birçok narenciye ve sebze C vitamini içerir.

Efsane 3: C vitamini

Daha önce belirtildiği gibi, C vitamininin bağışıklık sisteminin normal işleyişini desteklemede rol oynadığı bilinmektedir. Ancak, bağışıklık sistemini koruyan tek besin bu değildir. C vitamini ve koronavirüs hakkındaki yanlış bilgilerin çoğu, C vitamini ve soğuk algınlığı arasındaki bağlantıları araştıran çalışmalardan kaynaklanmaktadır. İnternette dolanan, C vitamininin soğuk algınlığını önleyebileceği ve tedavi edebileceği iddialarına rağmen, bunu destekleyen kanıtlar sadece sınırlı değil, aynı zamanda çelişkilidir. Soğuk algınlığı ve koronavirüs arasında da önemli farklılıklar vardır. Şu anda C vitamini takviyesinin COVID-19’u önleyeceğine veya iyileştireceğine dair güçlü bir kanıt yoktur.

Efsane 4: Alkali Gıdalar

Sosyal medyaya yayılan yanlış bilgiler virüsün pH’ından daha yüksek bir pH’a (asitlik seviyesi) sahip yiyecekler yiyerek iyileşebileceğini göstermektedir. 7.0’ın altındaki bir pH asidik olarak kabul edilir, 7.0 pH nötr iken 7.0 pH üzeri alkalidir. Bu iddialara göre koronavirüsü “iyileştirdiği” söylenen bazı “alkali gıdalar”; limon, portakal, zerdeçal ve avokado olabilirdi. Genel olarak, gıdaların viral enfeksiyonları iyileştirmek yerine kan, hücre veya dokuların pH seviyelerini bile etkileyebileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur. Vücut, tüketilen yiyecek türünden bağımsız olarak asitlik seviyelerini kendisi düzenler.

Efsane 5: Keto Diyeti

Yüksek yağlı ve düşük karbonhidratlı bir diyet olan ketojenik (keto) diyetinin COVID-19’a karşı koruyucu olduğu söylenir. Ketojenik diyet koronavirüsü önlemez. Bu, keto diyetin bağışıklık sistemini “güçlendirdiği” fikrinden gelir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada keto’nun gribi önleyebileceğini veya tedavi edebileceği gösterilmiştir. Keto’nun insanlar üzerinde gribin önlenmesi veya tedavisinde benzer bir etkiye sahip olup olmadığını açıklayamaz. Halen ketojenik bir diyetin koronavirüsü önleyebileceğini gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Uzmanlar Tarafından Önerilen Tavsiyeler

İngiliz Diyetisyenler Derneği (BDA), belirli bir gıda veya takviyenin bir kişinin COVID-19’u yakalamasını engelleyemeyeceğini belirtti. DSÖ tavsiyesinin yanı sıra BDA, insanları bağışıklık sistemini desteklemek için sağlıklı ve dengeli bir diyet tüketmeye teşvik eder. Beş ana gıda grubunu içeren sağlıklı ve çeşitli bir diyet, çoğu insana ihtiyaç duydukları besinleri sağlamaya yardımcı olabilir. Düzenli diyetimizden aldığımız besinlerin çoğu (bakır, folat, demir, çinko, selenyum ve A, B6, B12, C ve D vitaminleri dahil) normal bağışıklık fonksiyonunun korunmasında rol oynar. İnsanların ayrıca COVID-19’a karşı sık sık el yıkama, sosyal mesafeyi koruma ve izole olma önerilerini takip etmelerin koruyuculuğu arttırmaktadır.

BDA, İngiltere’de yaşayan yetişkinlere günlük 10 mikrogram D vitamini takviyesi almasını ve yeterli D vitamini seviyelerini sağlamak için yağlı balık, yumurta sarısı ve tahıllar gibi D vitamini açısından zengin gıdalar yemelerini tavsiye ediyor. Bunun nedeni, ana D vitamini kaynağımız güneş ışığıdır ve karantina önlemleri nedeniyle, çoğumuz yeterli güneş ışığını alamıyoruz. Sosyal medyada yanlış bilgilendirmeler söz konusu olduğunda, bazen neyin doğru olup olmadığını tespit etmek zor olabilir. Ancak iddianın genellikle “yanlış” olduğu gösteren bazı ipuçları vardır;

  • Koronavirüsü iyileştirmek ve önlemek için belirli bir yiyecek veya içeceğin yüksek dozlarda tüketilmesi önerilir.
  • Ana gıda gruplarını diyetinizden çıkarmanızı tavsiye eder.
  • Tek bir gıda maddesi veya takviyesi önerirken, “temizle”, “iyileştirme”, “tedavi etme”, “artırma”, “detoks” veya “süper yiyecekler” gibi kalıp sözcükleri içerebilir.
  • NHS veya WHO gibi güvenilir bir sağlık kuruluşu tarafından onaylanmış bilgiler değildir. Bu tür bilgilerin güvenilir sağlık kurumları tarafından doğruluğunun kanıtlanmış olması gerekmektedir.

Sosyal medya güçlü ve harika bir araçtır, ancak yanlış bilgileri yaymak için bir iyi bir araç olabilir. Sonuç olarak, insanları koronavirüsten korumak için garanti edilen mucize yiyecekler veya takviyeler yoktur. Ayrıca, tek bir gıda veya takviyenin COVID-19 gibi viral enfeksiyonlarla savaşabileceğine dair AB onaylı beslenme ve sağlık iddiaları yoktur.

Kaynak:

https://theconversation.com/coronavirus-there-are-no-miracle-foods-or-diets-that-can-prevent-or-cure-covid-19-136666

REKLAM