Herkesin eve kapanması sonucu evde yiyeyecek içecek üretimlerinin artmasına neden oldu. Birçok kişi ekmeğini, yoğurdunu veya kahvesini evde çeşitlendirmek durumunda. Sabahları işe giderken sevilen bir kafeden alınan sıcak kahvelerle araya mesafe konulmak zorunda. Artık özlenen kahveler evde yapılıyor. Yeni yapılan bir araştırma, en sağlıklı yolun bir kahve makinesiyle olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, kahve içenlerin, içmeyenlerden daha uzun ömürlü olduklarını keşfettiler, ancak bu durum kahvenin filtrelenmesiyle geçerli olabiliyor.
Norveçli yetişkinlerden oluşan 500.000 kişilik çalışma, düzenli olarak filtrelenmiş kahve içenlerin, önümüzdeki 20 yıl boyunca hayatta kalma şanslarının, içmeyenlere kıyasla % 15 daha fazla olduğunu gösterdi. Bunun yanında günde dokuz ve daha fazla kahve içenlerde, kalp hastalığından ölüm riskini daha yüksektir.
Filtrelenmemiş kahve; öğütülmüş kahvenin sıcak su ile uzun süre temas ederek demlenmesi anlamına gelir, buna espresso dahildir. Araştırmacılar, filtrelenmemiş kahvenin kan kolesterolünü artırabilecek yüksek oranda yağ içerdiğini söylüyorlar. İsveç’teki Gothenburg Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Dag Thelle’ye göre, “Çalışmamız, filtreden geçen kahvenin, sağlık sonuçları açısından en uygun kahve olduğunu gösteriyor.” dedi.
Filtrelenmemiş kahve, kahve çekirdeğinin bazı (kolesterol yükseltici) bileşenlerinin vücudumuza girmesini kolaylaştırıyor. Elbette kolesterolün yükselmesinde tek etken bu değil. Avrupa Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bulgular, başlangıçta 20 ile 79 yaşları arasındaki 508.000’den fazla erkek ve kadına dayanmaktadır. Düzenli olarak filtrelenmiş kahve içenler, nadiren veya hiç kahve içmeyenlere kıyasla ölme olasılığı % 15 daha azdı. Araştırmacılar, gruplar arasında vücut ağırlığı, kan basıncı, kolesterol seviyeleri, egzersiz ve sigara içme alışkanlıkları gibi diğer bazı farklılıkları açıkladılar. Gün içinde en az dokuz bardak filtrelenmemiş kahve içenlerin kalp hastalığından ölme riskinin % 9 daha yüksek olduğu görüldü.
Dr. Telleye, en sağlıklı kahve alışkanlığı günde bir ile dört fincan filtrelenmiş kahve içmek olduğunu belirtiyor. Bunu uygulayan insanlar, özellikle kalp hastalığı veya inme nedeniyle en düşük ölüm riskine sahiptir.
Ancak Saint Louis Üniversitesi’nde beslenme profesörü yardımcısı Whitney Linsenmeyer, bulguların tek başına yetersiz olduğunu, suçun tamamen filtresiz kahveye atılmaması gerektiğini söylüyor. “Bu kesinlikle ilginç bir çalışma, kahve seçiminde göz önünde bulundurulması gereken çok daha etkili faktör vardır; gün boyunca içilen toplam miktar veya tatlandırıcı kullanımı gibi.”
Kahveye eklenen şeker veya tatlandırıcılar, sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca ekstra kalori alarak kilo almaya neden olabilir. Kafeine gelince, Dr. Diekman, “Mevcut kanıtlar çoğu yetişkin için günde 400 miligrama (4 fincan) kadar güvenli olduğunu gösteriyor. Ancak istisnalar var; hamile veya emziren kadınlar için kafein sınırlandırılmalıdır. Kalp hastalığı olanlar doktorlarına danışarak kafein tüketimini sınırlayabilirler.
Kaynak:
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=230706