Telefon, televizyon ve internet çağında uyuma zamanını tutarlı hale getirmek zor olabiliyor. Ancak yeni araştırmalar düzenli uykunun kalp problemleri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar yatmadan önce ve dinlenme sırasında kalp hızının arasındaki bağlantıyı değerlendirdiler. Normal yatma saatlerinden daha sonra uyuyan insanların, her zaman ki yatma saatinden daha önce yatağa gidenlerin kalp atış hızından daha yüksek olduğunu tespit ettiler.
Indiana’daki Notre Dame Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi ve mühendisliği profesörü olan Nitesh Chawla, “Dinlenme kalp atış hızındaki artışın kardiyovasküler sağlık için bir risk anlamına geldiğini biliyoruz.” Araştırmacılar, dört yıl boyunca 557 üniversite öğrencisini inceleyerek uyku zamanı, uyku ve dinlenme kalp atış hızı verilerini analiz ettiler. Katılımcılar normal yatma sürelerinden 1 ile 30 dakika sonra yattıklarında kalp atış hızında önemli artışlar meydana geldi. Kalp hızındaki bu artış ertesi güne kadar devam ediyor.
Buna ek olarak, araştırmacılar normalden daha erken yatmanın da daha yüksek kalp atış hızı ile ilişkili olduğunu keşfettiğinde şaşırdılar. Normalden 30 dakika önce uyumanın çok az etkisi olurken, yarım saatten daha erken yatmak kalp atış hızını önemli ölçüde arttırdı. Eğer normal saatinizden önce yatıyorsanız kalp atış hızınız uyku sırasında kendini dengeliyor.
Chawla’ya göre tutarlı yatma saatinin, uyku alışkanlıklarının bir parçası olması gerektiğini gösteriyor. “Bazıları insanların, haftasonu boyunca düzensiz yatma saatleri olabilir. Vardiyalı çalışanlar ve sık sık seyahat edenler için, her gece aynı saatte yatmak zor bir iştir. Sağlıklı bir uyku için önce rutin oluşturmalısınız. Bunu ne kadar sık uygulayabilirseniz sağlığınız için o kadar iyi olur. Zaman içinde buna bağlı kalmak da aynı derecede önemlidir.”
Bulgular son zamanlarda npj Digital Medicine dergisinde yayınlandı.
Kaynak:
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=229832