REKLAM

Pandemi olarak kabul edilen koronavirüs salgını birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Salgın hala son hızla yayılmaya devam ederken bilim adamları tedavisini bulmak için var güçleriyle çalışıyor. Aralık sonunda Çin’de başlayan salgın artık tüm dünya ülkelerine yayıldı. Özellikle yaşlıları ve kronik hastalığı olanları ciddi şekilde etkileyen virüs için çeşitli korunma yöntemleri alınıyor. Öncelikli olan sosyal izolasyonu sağlamak ve hijyene dikkat etmek. Damlacık yoluyla kolaylıkla bulaşabilen koronavirüsten korunmak için bir takım önlemleri kendiniz, aileniz ve toplum için almak durumundasınız. Aksi halde virüs hızla yayılıyor ve can almaya devam ediyor.

Sürü Bağışıklığı Yok

Gribin sık görüldüğü mevsimlerde insanların çoğu bağışıklık kazanır. Bağışıklık sisteminiz viral düşmanı önceden geçirdiğiniz bir enfeksiyondan tanıyabilir ve bulaşmayı gidermek için antikorlarını savaş için hazırlar. Bunun yanı sıra grip aşılarıyla, gelecek grip tehditlerine karşı korunabilirsiniz.

St Louis’deki Washington Üniversitesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Abigail Carlson’a göre, bağışıklık sistemi güçlü olan insanların enfeksiyondan korunabildiğini ve virüsle karşılaştıklarında hastalanmadıklarını, böylece virüs yayılımını engellediklerini söylüyor. Buna koruyucu sürece sürü bağışıklığı deniyor. Her yıl çeşitli grip salgınları nedeniyle on binlerce insan hayatını kaybediyor. Sürü bağışıklığı olması genellikle gribi hastanelerin yönetebileceği seviyelerde tutabiliyor. Ancak koronavirüs için durum böyle değil. COVID-19‘da sürü bağışıklığı yok veya yok denecek kadar az. Virüs aşırı derecede ölümcül olmasa da, enfekte olabilecek çok fazla insan var. Sürü bağışıklığı olmadığında, virüs hızla yayılıp milyonlarca insanı kolaylıkla enfekte edebilir. Sağlık sisteminin büyük bir baskı altında olduğu bir noktadayız. Maskeler, vantilatörler ve yataklar çok sınırlı.”

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, 2 Nisan Perşembe günü Amerika’da 236.000’den fazla COVID-19 vakası ve en az 5.600 ölüm bildirildi. Uzmanlar, sürü bağışıklığını oluşturabilmek için koronavirüs aşısının çıkmasının muhtemelen bir yıldan fazla sürebileceğini söylüyor. Aşı çalışmalarını kolaylaştıracak öncü bir aşı olmaması sürecin uzamasının nedenlerinden birisi. İnsanları enfekte eden soğuk algınlığından koronavirüse kadar birçok grip türünün aşısı yoktur. Araştırmacılar, aktif virüs partikülleri, inaktive olanlar veya sentetik bileşikler kullanarak koronavirüse karşı nasıl aşı yapılacağını araştırıyorlar. Koronavirüs aşısının gerçekten işe yaradığını görmek için birçok çalışamaya ihtiyaç olacaktır. Bu testlerin yapılması muhtemelen uzun bir zaman olacaktır.

Test ve Tedavi Sorunları

Bir hastanın grip veya COVID-19 gibi viral bir hastalığı olup olmadığını öğrenmek için araştırmacılar, virüsün genlerini hastanın burnundan veya ağzından aldıkları sıvı örneklerinde arar. Grip için bu test işlemi güvenilirdir. Virüs mutasyona uğramasına rağmen, çoğu değişiklik dış yüzeyindeki proteinleri etkiler, bu da enfeksiyon oluşturmak için hücrelerinize bağlanır. Grip testleri, virüs kabuğunun içindeki proteinleri kodlayan genleri hedef alır.

ABD’de aşının geliştirilmesi ve test süreçlerinde FDA’nın onayı gerekiyor. Farklı grip aşılarının geliştirilmesi sürecinde ise FDA’nın onayına gerek duyulmuyor. Çünkü temel bir biyokimya sürece FDA tarafından belirlenmiş ve bütün grip aşısı çalışmaların bu süreç yürütülüyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Otto Yang, “Tüm virüs çeşitleri test eden PCR testlerimiz var, her yıl aynı grip testi prosedürlerini kullanıyoruz. Test için tüm bu altyapı zaten mevcut. Bunun aksine, koronavirüs için yapılan bir testte hangi genlerin hedefleneceğini bulmak için sıfırdan çalışmak zorundaydık.”  Dünya Sağlık Örgütü Ocak ayında etkili bir protokol geliştirdi, protokole uymayan ülkeler test konusunda büyük sıkıntı yaşadı. Test sayısı ne kadar fazla olursa salgın o kadar kontrol altına alınabilir. Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların iyileşmek için direnmeleri gerekmektedir.  Yandı, “Bu noktada SARS-CoV-2 için kanıtlanmış bir tedavi yok. Bazı doktorlar, koronavirüsle mücadele etmek için çeşitli ilaç kombinasyonlarını deniyorlar ancak henüz onaylanmış bir tedavisi yok. 

Mesafeni Koru

Koronavirüs pandemisi griple karşılaştırıldığında çok sayıda farklılık göstermektedir. Yine de, Yang ve Carlson keşfedilmesini beklerken yayılımı azaltmak için birçok insanın sosyal izolasyona uyduğunu düşünüyorlar. Carlson, “İnsanların evde kalmak, diğerlerinden uzak durmak ve ABD’de bu eğriyi azaltmak için elinden gelenin en iyisini yaptığını görüyorsunuz. “Onlara sadece bir şans verirsek bu müdahaleler işe yarıyor. İşler daha iyi olacak ve bu salgın gerçekten geçecek.”

Kaynak:

https://www.sciencealert.com/experts-explain-how-the-coronavirus-differs-from-a-flu-pandemic

REKLAM