REKLAM

Maske takarak COVID-19 bulaşmasını azaltmaya yardımcı olabileceğimizi biliyoruz ve her tür yüz maskesinin öksürdüğümüzde, hapşırdığımızda, konuştuğumuzda ve hatta sadece nefes aldığımızda viral damlacıkları engellemede eşit derecede etkili olmadığını da biliyoruz. Peki hangi maskenin ne kadar koruyucu olduğundan nasıl emin olabiliriz? Pek çok kişi internetten kumaş maske satın aldı veya evde kendi maskelerini yaptı. Bu yöntemler bizi koronavirüsten ne kadar koruyor?

Duke Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmalar sayesinde maskelerin koruyucu etkililerini öğrenebileceğiz. Bir lazer cihazı kullanarak 14 farklı maskeyi inceleyen bir çalışma deney yaptılar. Araştırmayı yürüten uzman Fischer ve ekibi, yapılan araştırma sonucunda en koruyucu maskelerin cerrahi maskeler ve takılı N95 maskeler  olduğunu tespit ettiler.

Bilim insanları, boyunluk takanların maske takmayanlardan daha fazla damlacık saçıyor olmasını, “Boyunluklar, solunum yolundan çıkan büyük boyutlu damlacıkları daha küçük hale getiriyor ve boyunluğu daha kolay aşarak etrafa saçılmasına neden oluyor.” şeklinde açıklıyor.

N95 tipi maskeler, koronavirüse karşı en iyi korumayı sağlıyor

Koronavirüsten korunmak için maske kullanmak zorunlu hale geldi. Bu süreçte çeşit çeşit maske üretimleri yapıyor ancak her maskenin koruyucu özelliği yeterli olmuyor. Bilim insanlarının 14 farklı maske üzerinde yaptığı çalışma sonucunda koronavirüse karşı koruyuculuğu en yüksek olan maskeler N95 tipi maskeler oldu.

Bandana ve boyunluk türünde maskeler ise koronavirüse karşı koruma sağlamıyor

Yapılan araştırmada boyunluk ve bandana türünde olan maskeler ise koronavirüse karşı koruyuculuk sağlamıyor. Araştırmacalar bu maskelerin kişiyi korumak yerine virüs parçacıklarını daha kolay dışarıya yayabileceğini belirtiyor. Martin Fischer, “Özellikle kumaş maskelerin damlacıkları nasıl yaydığını görmek bizi oldukça şaşırttı. Biz insanların maske takması gerektiğinin önemden bahsediyoruz. Virüsten korunmak için işe yarayan maskeler takılması gerekiyor.”

Kaynak: Science Alert

REKLAM