Koronavirüs hayatımıza birkaç ay önce girdi, bu yüzden bilim adamları virüs hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Yoğun şekilde yapılan çalışmalarla her gün daha yeni bilgiler ekleniyor. Yapılan araştırmalara göre koronavirüs yüzeylerde dokuz gün ve havada birkaç saat kalabiliyor. Virüs parçacıklarının tükürükten ve öksürüldüğünde akciğerlerden gelen sıvıların bulaştığını biliyoruz. Ayrıca virüsün dışkıdan yayılabileceği söyleniyor.
Enfekte bir kişi öksürerek, diğer insanlara dokunarak virüsü kişilere bulaştırması ve yüzeylere yayması mümkündür. Halka açık alanlarda vakit geçirdikten sonra el yıkama, COVID-19’un yayılmasını azaltmak için önemli bir noktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için elbette yapılabilecek şeyler vardır.
Uzmanlar, koronavirüsün farklı yüzeylerde ne kadar süre hayatta kaldıklarını tespit etmek için çeşitli araştırmalar yapıyor. Araştırma, COVID-19’a neden olan koronavirüs ve SARS-CoV-2 de dahil olmak üzere bir dizi farklı virüse inceledi. Ve hayatta kalma sürelerinin yüzeyin türüne göre değişiklik gösterdiği tespit edildi.
- Virüsün en uzun süre hayatta kaldığı yüzeyler; paslanmaz çelik ve plastik yüzeyler olarak tanımlandı. Virüs bu yüzeylerde dokuz güne kadar kalabiliyor.
- En kısa hayatta kalabildiği yüzeyler ise; kağıt ve karton olduğu bildirildi.
Gün geçtikçe virüs parçacıklarının miktarı azalıyor, ancak parçacıkların yüzeyde günlerce kalabiliyor olması büyük endişeye neden oluyor. SARS-CoV-2’yi öldürmek için evin detaylı olarak temizlenmesi gerekiyor.
Hijyen Ne Tür Deterjanlarla Sağlanabilir
Sabun ve su
Sabun ve su kullanarak yeterli temizliği sağlayabilirsiniz.Virüsü tamamen öldürmeyebilir, ancak yüzeylerden temizler. Sabun içindeki maddeler virüsü yüzeylerden yok ettikten sonra su ile durulayabilirsiniz.
Çamaşır suyu
Ağartıcıdaki aktif bileşen – sodyum hiperklorit – virüsü öldürmede çok etkilidir. Ağartıcıyı 10-15 dakika yüzeyde bıraktığınızdan emin olun, sonra yüzeyi temiz bir bezle silin. Ağartıcı, virüsün proteini ve virüsün ribonükleik asidini (RNA) yok ederek çalışır.
Yüzey temizleme mendilleri
Dezenfektanların içeriğinde genellikle benzalkonyum klorür bulunur. Dezenfektan mendillerle yüzeyi basınç uygulayarak sildiğinizde mikroplar mendile yapışır. Yüzeyde, mikropları öldürmek için bir antiseptik tabakası bırakılmış olunur. Antiseptik, bakterilerin yanı sıra farelere ve köpeklere bulaşan koronavirüslerde de etkili olabilir. Antiseptikler patojen hücrelerde bulunan yağ tabakasını bozarak yok ederler. Ancak SARS-CoV-2 çok fazla yağ içermemektedir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda antiseptiklerin insan koronavirüslerini öldürebileceğine dair bir kanıta rastlanmamıştır.
El dezenfektanları
SARS-CoV-2’yi öldürecek el dezenfektanlarındaki ana bileşen, etanoldür. Ancak dezenfektandaki oranı çok önemlidir. Etanol değerinin % 70’in üzerinde olması gerekir aksi takdirde virüsü etkili bir şekilde öldürmez. Koronavirüsten korunmak için yapmanız gereken; düzenli olarak bulunduğunuz ortamı havalandırmak ve dezenfekte etmektir. Enfekte bir kişi, her öksürdüğünde virüsü içeren binlerce damlacığı etrafa yayar. Koronavirüs havada üç saate kadar hayatta kalabiliyor. Bulunduğunuz ortamı camı açarak sık sık havalandırmak damlacıkları yok edebilir veya havadaki virüs miktarını azaltabilirsiniz. Böylece başkalarını enfekte etme riskide azalabilir. Belirsiz zamanlarda yaşıyoruz, ancak evlerimizde COVID-19 ile savaşmak için kullanabileceğimiz bazı araçlarımız olduğunu bilmek güven verici. Ellerinizi sık sık sabunla yıkamayın, % 70 oranlı bir el dezenfektanı kullanın ve bahar havasını içeri almak için odanızı havalandırın.
Kaynak:
https://www.sciencealert.com/here-s-the-expert-advice-on-which-cleaning-products-to-use-against-coronavirus