Güneydoğu Asya’ya özgü olan zencefil, tüm dünyada gıda ve tıp alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Zencefil bitkisi, sağlığınızı ve zindeliğinizi geliştirebilecek doğal kimyasallar açısından zengindir. Zencefil çayı olarak da bilinen zencefil suyu, zencefilin faydalarından yararlanmanın bir yoludur.
Pek çok bitkisel ilaçta olduğu gibi, zencefilin kullanım alanlarını daha iyi anlamak ve kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Zencefil suyunun kullanımı hakkında sağlıklı veya etkili olduğu garanti edilemeyen birçok çalışma vardır. Bununla birlikte, farklı araştırmalarla desteklenmiş olan faydaları da bulunmaktadır.
Antienflamatuvar İltihaplanma
Vücudunuzun doğal kendini koruma işlevlerinden biridir. Mikroplar, kimyasallar ve kötü beslenme çok fazla iltihaplanmaya neden olabilir ve vücudunuza zarar verebilir. Enflamasyon, birçok insan için çok yaygın bir deneyim haline geldi. Kronik iltihaplanma ile savaşmak için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gerekmektedir. Zencefil tüketmek iltihabı önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada zencefilin iltihaplanmaya yol açacak alerjik reaksiyonları azaltabileceği görülmüştür. Başka bir araştırmada ise, günlük zencefil takviyesi alan kişilerin egzersiz yaptıktan sonra daha az kas ağrısı yaşadığını gösterdi.
Antioksidan
Zencefilin antioksidan özellikleri kalp hastalığı, Parkinson, Alzheimer ve Huntington gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Antioksidanlar, oksidatif strese neden olan ve hücrelerinize zarar veren reaktif oksijen türleriyle (ROS) savaşır. Vücudunuz doğal olarak ROS üretir, ancak fazla alkol tüketimi, sigara kullanımı veya kronik stres gibi bazı yaşam tarzı seçimleri çok fazla ROS üretmenize neden olabilir. Zencefil suyu gibi antioksidan içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, ROS’un olumsuz yan etkilerini önlemeye ve bunlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, zencefilin böbrek yetmezliğini önleyebileceği veya yavaşlatabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca tümörlerin büyümesini yavaşlatabileceğine ve bazı kanser türlerininin yayılmasını kontrol altına alabileceğine dair kanıt bulunmuştur.
Antinausea ve Sindirim Yardımı
Dünyanın dört bir yanındaki topluluklar hazımsızlık, kusma ve mide bulantısını hafifletmek için düzenli olarak zencefil alırlar. Bunun ne kadar etkili olduğu konusunda araştırmalar henüz yetersizdir.
Kan Şekerini Dengeler
Yapılan araştırmalarda zencefilin kan şekerini dengelediği, diyabetli kişilerde açlık kan şekerini dengelediği görüldü. Bu ve diğer bulgular, zencefilin kronik diyabetin neden olduğu sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olabileceği konusunda umutlandırıyor.
Kolesterol
Yakın tarihli başka bir araştırma ise zencefilin LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit gibi kalp hastalığı tetikleyicilerinin değerlerini azalttığını gösterdi.
Kilo Kaybı
Zencefil suyu, sağlıklı bir diyet ve egzersizle birleştirildiğinde kilo vermeyi hızlandırabilir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, aşırı yağlı beslenme şeklinde ortaya çıkan obeziteyi bastırdığını gösterdi. Ve başka bir araştırma, yemekten sonra sıcak zencefilli çay içen erkeklerin daha uzun süre tok hissettiğini gösterdi. Kan şekerini dengeleyen zencefil sayesinde aşırı yemek yemeniz de önlenebilir.
Hidrasyon
Vücut hidrasyonunun dengede olması sağlığınızı desteklemede önemli bir faktördür. Çoğumuz her gün yeterince su içmiyoruz. Güne bir bardak zencefil suyuyla başlamak veya her gün bir bardak zencefil suyu içmek vücudun su ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacaktır.
Zencefil Suyunun Zararı Var Mıdır?
Zencefil her bitki türüne olabileceği gibi kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir. Zencefilin yan etkileri nadir görülür, ancak zencefil fazla tüketildiğinde göğüste ağrı, yanma hissi, karın ağrısı ve ağızda yanma gibi şikayetlere neden olabilir. Uzmanlar tarafından önerilen dozu günlük 4 gramı geçmemesi gerektiği yönündedir. Kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve safra kesesi taşı olan kişiler, zencefili takviye olarak almadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca hamileyseniz, emziriyorsanız veya ameliyat olmak üzereyseniz zencefil tüketmenin güvenli olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Hamilelikte Zencefil Suyu Güvenli Midir?
Araştırmacılar, zencefilin hamilelikte bulantı ve kusmayı tedavi etmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Başka bir çalışmada ise, zencefilin hamilelikte görülen mide bulantısı tedavisi için etkinliğini desteklediği, ancak bazı kadınlar için güvenlik riski oluşturabileceğini gösterdi. Bununla birlikte, farklı çalışmalar sonucunda hamile kadınlarda zencefil tüketiminin neden olduğu hiçbir yan etki görülmedi. Hamilelik sırasında herhangi bir takviye veya bitki tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız. Bazı durumlarda, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri hamilelikte mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir.
- Düzenli ve küçük öğünler şeklinde beslenmek
- Yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı
- Her gece en az yedi saat uyumalı ve gün içinde bol su içilmelidir.
Zencefil Suyu Detoks Görevi Görebilir Mi?
Detoks ritüelleri vücudunuzdaki toksinleri zamanla gidermeyi amaçlar. Bazı insanlar detoks olarak limon suyu ile karıştırılmış zencefil suyu kullanırlar. Bu kullanımı destekleyen çalışmalar mevcuttur. Zencefil mikroplar, hastalıklar, iltihaplanma ve kansere neden olan moleküller ile savaşabileceğinden, her gün önerilen dozda almak genel sağlığınızı destekleyebilir. Zencefil doğal bir köktür, dolayısıyla onu içmek size ek besinler de sağlayacaktır.
Zencefil Suyu Nasıl Yapılır?
Taze zencefil, kendi zencefil suyunuzu hazırlamak için en temiz kaynaktır. Pek çok ürün yapay zencefil aroması içerir, bu yüzden en fazla faydayı kendi yaptığınız zencefilli sudan alırsınız. Üstelik hazırlaması oldukça kolaydır. Zencefilli su yapmak için zencefili suda pişirip çayını hazırlayabilirsiniz. Zencefil suyunun ne kadar yoğun bir tada sahip olmasını istiyorsanız miktarı ona göre ayarlayabilirsiniz.
- Kullanacağınız zencefil kökü parçasını yıkayın.
- Zencefili 1/2 çay kaşığı olacak şekilde rendeleyin.
- Ocakta 4 bardak su kaynatın.
- Su kaynadıktan sonra zencefili ekleyin.
- Zencefil suyunu ocaktan alın ve zencefili sadece 10 dakika suda bekletin.
- Zencefil parçalarını sudan süzün.
- Zencefil suyunu bal ve limon ile tatlandırıp soğuk veya sıcak tüketebilirsiniz.
Uzmanlar günde en fazla 3-4 gram zencefil tüketmeyi önermektedir. Hamileyseniz, günde 1 gramdan fazla zencefil tüketmeyin. İki yaşın altındaki çocuklara zencefil tavsiye edilmemektedir.
Kaynak: Healthline